Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/artemiskaramolegos-winery.com/public_html/admin/inc.php on line 742
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτισμός

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Ακρωτήρι. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού και απέχει 15 χλμ. από τα Φηρά. Οι ανασκαφές εκεί ξεκίνησαν συστηματικά το 1967. Μέρος των ευρημάτων θα θαυμάσετε στο μουσείο Προϊστορικής Θήρας, στα Φηρά. Οι πρώτες εγκαταστάσεις στο Ακρωτήρι χρονολογούνται από την Υστερη Νεολιθική Εποχή (τουλάχιστον από την 4η χιλιετία π.Χ.). Οικισμός υπήρξε κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3η χιλιετία π.Χ.). Στη Μέση και Πρώιμη Υστερη Εποχή του Χαλκού (20ος-17ος αιώνας π.Χ.) ο οικισμός επεκτάθηκε και αναδείχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα αστικά κέντρα του Αιγαίου. Ακολούθησε η έκρηξη του ηφαιστείου και τα ηφαιστειακά υλικά που κάλυψαν την πόλη και ολόκληρο το νησί προστάτευσαν ως σήμερα τα κτίρια και το περιεχόμενό τους
Για πληροφορίες επικοινωνήστε στο τηλ. 22860 81939 και στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας στο τηλ. 22860 23217.
 
Αρχαία Θήρα. Τα ερείπιά της απλώνονται σε μεγάλη έκταση, στο Μέσα Βουνό, πάνω από το Καμάρι και την Περίσσα, σε υψόμετρο 396 μ. Ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα π.Χ. από Δωριείς αποίκους, με αρχηγό τον Θήρα και κατοικήθηκε μέχρι τους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους. Εχει αποκαλυφθεί κυρίως η ελληνιστική και η ρωμαϊκή φάση της πόλης. Για πληροφορίες επικοινωνήστε με το μουσείο Προϊστορικής Θήρας στο τηλ. 22860 23217.

ΜΟΥΣΕΙΑ
 
Moυσείο Προϊστορικής Θήρας/Φηρά. Αποτελεί ουσιαστικά τη συνέχεια του Ακρωτηρίου, αφού εδώ εκτίθενται ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο. Με την έκθεση γίνεται μια προσπάθεια να απεικονιστεί η πορεία της Θήρας στους Προϊστορικούς χρόνους μέσω επιλεγμένων ευρημάτων. Η πορεία της την έκανε ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα στο Αιγαίο κατά τον 18ο και 17ο αιώνα π.Χ. Το μουσείο στεγάζει, μεταξύ άλλων, τις τοιχογραφίες και τα κινητά ευρήματα από την ανασκαφή στην πόλη και χρονολογούνται από την περίοδο της μεγάλης ακμής της (17ος αι. π.Χ.). Παράλληλα, φιλοξενεί ευρήματα από πολλές άλλες θέσεις της Θήρας που χρονολογούνται από την 5η χιλιετία π.Χ. (Νεότερη Νεολιθική περίοδος) ως τον 17ο αι. π.Χ. και δείχνουν το πέρασμα των ποικίλων πολιτισμών από το Αιγαίο σε μια μακρά περίοδο της Προϊστορίας.
 Τηλ.: +30 22860 23217
 
Αρχαιολογικό Μουσείο/Φηρά. Βρίσκεται κοντά στο τελεφερίκ. Φιλοξενεί συλλογές γλυπτών και επιγραφών από την Αρχαϊκή μέχρι τη Ρωμαϊκή περίοδο, κεραμικά αγγεία και πήλινα ειδώλια από τη Γεωμετρική μέχρι την Ελληνιστική περίοδο. Τα σπουδαιότερα εκθέματα είναι ο θηραϊκός αμφορέας με γεωμετρική διακόσμηση, που χρονολογείται από τις αρχές του 7ου αιώνα π.Χ., η μεγάλη ηφαιστειακή πέτρα βάρους 480 κιλών, καθώς και πολλά ευρήματα από τις ανασκαφές στο νεκροταφείο της αρχαίας Θήρας.
Τηλ.: +30 22860 22217
 
Λαογραφικό μουσείο Εμμανουήλ Λιγνού. Απέχει μόλις 1 χλμ. από το κέντρο των Φηρών, και βρίσκεται στο Κοντοχώρι. Δημιουργήθηκε από τον Εμμανουήλ Αντ. Λιγνό, νομικό, δημοσιογράφο και διευθυντή της εφημερίδας «Θηραϊκά Νέα». Το κτίριο όπου στεγάζεται το μουσείο είναι του 1861. Στα δωμάτια αποτυπώνεται η εικόνα του παραδοσιακού Σαντορινιού σπιτιού.
Τηλ.: +30 22860 22792
 
Η Σαντορίνη που έφυγε/ Πύργος. Σε ένα παραδοσιακό συγκρότημα παλιάς κάναβας, κτισμένης το 1895, ο Γιάννης Δρόσος-Χρυσός, γέννημα-θρέμα της Σαντορίνης και λάτρης του νησιού του, εμπνεύστηκε τη δημιουργία ενός χώρου που θα έδινε στον επισκέπτη τη ευκαιρία να απολαύσει μια μουσειακή συλλογή αντικειμένων και φωτογραφιών που αντικατοπτρίζουν τον αλλοτινό παραδοσιακό τρόπο ζωής του νησιού, αλλά και τις οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων της εποχής.
Τηλ.: +30 22860 31101
www.santorini-museum.com

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Από την Ενετοκρατία μέχρι τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο η κοινωνική τάξη στην οποία ανήκε μια οικογένεια καθόριζε και το είδος των φαγητών που θα υπήρχαν στο τραπέζι της. Σε αντίθεση με την άρχουσα τάξη, οι αγρότες του νησιού χρησιμοποιούσαν κυρίως τα προϊόντα που φύονταν στην άνυδρη ηφαιστειακή γη τους: τη φάβα, τα ξερικά τοματάκια, την κάπαρη. Παράλληλα, καλλιεργούσαν τα αμπέλια τους. Ένα από τα βασικά προϊόντα του νησιού είναι η φάβα, την οποία ανέκαθεν χρησιμοποιούσαν σε πολλές συνταγές. Η κάπαρη είναι άλλο ένα φυτό που χρησιμοποιείται πολύ στις Κυκλάδες σαν άρτυμα σε σαλάτες ή τουρσί. Το πιο νόστιμο και δημοφιλές προϊόν της Σαντορίνης είναι το μικρό ξερικό τοματάκι, το λεγόμενο «άνυδρο». Εως το 1950 το τοματάκι αυτό στήριζε την οικονομία του νησιού -εξ ου και τα τόσα εργοστάσια τοματοποιίας κάποια από τα οποία ακόμη στέκονται όρθια σε περιοχές όπως ο Μονόλιθος, ο Περίβολος, η Βλυχάδα. Με το ντοματάκι οι Σαντορινιές έφτιαχναν, και εξακολουθούν να φτιάχνουν, τους ψευτοκεφτέδες (τοματοκεφτέδες). Ένα άλλο πολύ νόστιμο προϊόν του νησιού, που θα είστε τυχεροί αν το δοκιμάσετε, είναι η λευκή μελιτζάνα. Χαρακτηριστικό προϊόν είναι και το χλωρό τυρί. Παράγεται σε μικρές ποσότητες και θα το δοκιμάσετε σε σαλάτες, σε κάποια εστιατόρια. Τέλος, υπάρχει το κατσούνι, ένα γλυκό αγγουράκι.