Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/artemiskaramolegos-winery.com/public_html/admin/inc.php on line 742
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Αξίζει να δείτε

ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ
Η Σαντορίνη είναι νησί ηφαιστειογενές και ιδιόμορφο γεωμορφολογικά. Η δραστηριότητα των ηφαιστείων στην περιοχή ξεκίνησε πριν από 1,5 εκατομμύριο χρόνια. Κάθε έκρηξη  προσέθετε καινούργια γη, ή κατέστρεφε το νησί, σε μια διαδικασία γεμάτη εναλλαγές. Η έκρηξη η οποία έγινε το 1600 π.Χ., όταν το νησί άκμαζε οικονομικά και πολιτιστικά, ονομάστηκε «Mινωική έκρηξη». Προκάλεσε την κατακρήμνιση του θόλου του ηφαιστείου, δημιουργώντας τη χοάνη της σημερινής Καλντέρας. Κατέστρεψε όχι μόνο τον σπουδαίο πολιτισμό του νησιού, θάβοντάς τον κάτω από εκατομμύρια τόνους λάβας και στάχτης, αλλά πιθανότατα και τον Μινωικό πολιτισμό. Ακολούθησαν πολλές εκρήξεις και οι λάβες που βγήκαν κατά καιρούς από το κέντρο της Καλντέρας σχημάτισαν την Παλιά Καμένη το 46 μ.Χ., τη Μικρή Καμένη το 1570 μ.Χ. και τη Νέα Καμένη το 1707 μ.Χ. Τα τρία κυρίως νησιά, η Θήρα, η Θηρασία και το Ασπρονήσι, περιβάλλουν μια βαθιά λεβητοειδή θαλασσινή λεκάνη από το κέντρο της οποίας εξέχουν η Παλιά και η Νέα Καμένη. Αυτή η λεκάνη είναι που ονομάζεται Καλντέρα ή Καλδέρα: Eχει μέγιστο βάθος 390 μέτρα κάτω από τη θάλασσα και ύψος τοιχωμάτων πάνω από τη θάλασσα 200 έως 300 μέτρα: Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες και πλέον επιβλητικές καλντέρες στον πλανήτη.

ΤΑ ΦΗΡΑ
Είναι η πρωτεύουσα του νησιού, το επίκεντρο  της κοινωνικής ζωής, της βραδινής διασκέδασης και του shopping. Έχοντας αναπτυχθεί τουριστικά, διαθέτουν τα πάντα: καταστήματα ρούχων  και αξεσουάρ, χρυσοχοεία, γκαλερί, μαγαζιά με τουριστικά είδη και δώρα, σούπερ μάρκετ, μανάβικα, ΑΤΜ, φαρμακεία, café, μπαρ, club, εστιατόρια, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια που προσφέρουν εξαιρετική θέα στην Καλντέρα. Εδώ βρίσκονται και τα σημαντικότερα μουσεία του νησιού.
Αξίζει να δείτε:
- την περιοχή του Φραγκομαχαλά με τα μεγάλα σπίτια των φράγκικων οικογενειών, το μέγαρο Γκύζη (17ος αιώνας), την καθολική Μητρόπολη, τη μονή Λαζαριστών, τη μονή των Δομινικανών Καλογριών και των Αδελφών του Ελέους κτισμένη το 1841.
- Την ορθόδοξη Μητρόπολη και το λεγόμενο μπουντί από όπου όλοι θαυμάζουν τη θέα. 
- τη συνοικία Κάτω Φηρά με τα εκκλησάκια του Αη Γιάννη και του Αγίου Μηνά.
- τη λεγόμενη Gold street με τα χρυσοχοεία και τα άλλα καταστήματα.

Η ΟΙΑ
Πανέμορφη και διάσημη χάρη στο ηλιοβασίλεμά της η Οία με προεδρικό διάταγμα του 1993 έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Οπως όλο το νησί της Σαντορίνης, έχει χαρακτηριστεί, επίσης, «ιδιαίτερου φυσικού κάλλους». Η αρχιτεκτονική αξία της Οίας βασίζεται στις ομάδες των κτισμάτων της όπου συνδυάζονται με τρόπο μοναδικό τα καπετανόσπιτα με τα σπίτια της ανώνυμης κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Επίκεντρο και σημείο συνάντησης είναι η πλατεία της Πλατσανής με τις πεζούλες απ' όπου όλοι φωτογραφίζουν τον οικισμό. Ο κεντρικός μαρμαροστρωμένος πεζόδρομος από τη μια του πλευρά οδηγεί προς το κάστρο και τον Γουλά, από όπου απολαμβάνουν το ηλιοβασίλεμα οι επισκέπτες. Είναι γεμάτος καταστήματα, καφέ, εστιατόρια, χρυσοχοεία. Από την άλλη του πλευρά ο πεζόδρομος οδηγεί προς τον Περίβολα. Κατά μήκος του υπάρχουν λιγότερα μαγαζιά και προς τη μεριά του γκρεμού βρίσκονται τα περισσότερα από τα πολυτελή ξενοδοχεία της Οίας. 
 
ΤΟ ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙ
Ο εντυπωσιακός οικισμός έχει κτιστεί πάνω στο χείλος του γκρεμού, στο ψηλότερο σημείο του, και προσφέρει μεγαλειώδη θέα στο ηφαίστειο. Απέχει μόλις 3 χλμ. από τα Φηρά και μπορείτε να έρθετε είτε από τον ασφαλτόδρομο είτε ακολουθώντας το μονοπάτι "στο χείλος της καλντέρας" που ενώνει τα Φηρά με το Ημεροβίγλι. Περπατώντας στον οικισμό θα ξεχωρίσετε τον γαλάζιο τρούλο της Παναγίας της Ανάστασης. Κοντά στην κεντρική πλατεία με το ηρώο υψώνεται ο ναός της Παναγίας της Μαλτέζας (Εισοδίων της Θεοτόκου). Νωρίς το πρωί ή την ώρα του δειλινού θα περπατήσετε προς τον Σκάρο με τα ερείπια του μεσαιωνικού Καστελιού, περνώντας πλάι στο ασπρισμένο εκκλησάκι που το λένε του Αγίου Ιωάννη του Κατηφόρη που ανακατασκευάστηκε το 1966: έχει ένα ωραίο μικρό προαύλιο για να χαζέψετε την απίστευτη θέα προς τον Σκάρο και την Οία.

Ο ΠΥΡΓΟΣ 
Το πανέμορφο χωριό με την μακρά ιστορία το 1995 ανακηρύχθηκε «διατηρητέο μνημείο». Γνωστό για το ενετικό Καστέλι του και την περιφορά του Επιταφίου  με χιλιάδες αναμμένους «φανούς» την Μεγάλη Παρασκευή, εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια σε αξιόλογο τουριστικό προορισμό εκτός Καλντέρας. Το Καστέλι του Πύργου ήταν ένα από τα πέντε που έφτιαξαν οι Ενετοί στο νησί τον 15ο αιώνα. Ενδιαφέρον έχει η βόλτα τόσο στο νεότερο κομμάτι του οικισμού και στον μεσαιωνικό του πυρήνα. Τα κυκλαδίτικα σπίτια συνδυάζονται με κάποια επιβλητικά νεοκλασικά και πολλές μικρές και μεγάλες εκκλησίες. Στον Πύργο θα βρείτε τα πάντα: καφέ, ουζερί, γκουρμέ εστιατόρια, μικρά καταστήματα, παλαιοπωλείο, εργαστήριο μαρμαρογλυπτικής κ.α.